صفحه اصلی / کم خونی / غذاهای خون ساز | معرفی خوراکی و مواد غذایی که باعث خون سازی می شوند

غذاهای خون ساز | معرفی خوراکی و مواد غذایی که باعث خون سازی می شوند

غذاهای خون ساز؛ معرفی مواد غذایی و خوراکی های خون ساز

در این مطلب غذاهای خون ساز و خوراکی های مفید را معرفی می کنیم. این روزها خیلی ها ممکن است دچار کم خونی شده باشند و البته خیلی از افاد هم غلظت خون دارند. ولی تعداد افراد کم خون بیشتر است. به همین دلیل مروری داریم بر چند نوع غذا و خوراکی مفید که باعث خون سازی در بدن می شوند.

بدن انسان روزانه میلیون ها گلبول قرمز را به دلیل مواد غذایی خون ساز تولید می کند. این گلبول ها در مغز استخوان تولید می شوند و حدود ۱۲۰ روز در اطراف بدن گردش دارند. سپس به کبد می روند و در آنجا، اجزای سلولی آنها بازیافت می شود. کم خونی می تواند باعث عوارض جانبی و خطر برای شما شود و باید این کم خونی را جبران کنید.

آهن

استفاده از یک رژیم غذایی غنی با آهن می‌تواند تولید گلبولهای بدن را افزایش دهد. حبوبات، زرده تخم مرغ، اسید فولیک، اضافه کردن بعضی از ویتامین های B بـه رژیم غذایی برای خون رسانی میتواند مفید باشد.

غذاهای خون ساز | معرفی خوراکی و مواد غذایی که باعث خون سازی می شوند

غذا های غنی از آهن عبارتند از: گوشت قرمز، مانند گوشت گاو، سبزیجات با برگ های سبز تیره، سبزیجاتی مانند اسفناج، میوه های خشک، مانند آلو و کشمش.

 

مواد غذایی با ویتامین B-9 بالا «اسید فولیک» عبارتند از :

سبزیجات برگ دار و سبز مانند اسفناج و لوبیا و عدس، نخود فرنگی، آجیل، ویتامین B-12

 

مواد غذایی خون ساز با ویتامین B-12 شامل :

گوشت قرمز مانند گوشت گاو و ماهی ،محصولات لبنی مانند شیر و پنیر و تخم مرغ.

 

غذاهای خون ساز در طب سنتی

در طب سنتی برخی مواد غذایی را بعنوان مواد خون ساز برای بدن معرفی کرده اند و همان‌ گونه برای خون رسانی استفاده میشوند. از جمله خونسازترین مواد غذایی در طب سنتی می‌توان بـه کنجد و عسل اشاره کرد. در طب سنتی از کنجد بعنوان یکی از مواد غذایی خون ساز اشاره شده اسـت و شـما می‌توانید هر شب کمی کنجد خرد شده مصرف کنید.

از دیگر مواد غذایی خون ساز عسل اسـت کـه بنا بر طب سنتی، اشاره شده اسـت کـه عسل، پس از مصرف بـه سرعت بـه خون تبدیل شده و دارای خواص دارویی برای بدن اسـت. هم چنین در طب سنتی بـه گندم، شاه دانه، عدس، تخم گشنیز و زنجبیل بعنوان مواد خونساز اشاره شده اسـت و شیره انگور و آبگوشت از جمله خون سازترین مواد غذایی در طب سنتی هستند.

 

میوه های خون ساز

زمانی کـه گلبول های قرمز خون در اندازه طبیعی خود باشند، عمل اکسیژن رسانی بـه تمام ارگان های بدن بـه خوبی صورت می‌گیرد. اما زمانی کـه بـه هر دلیلی دچار کم خونی میشوید، باید این کم خونی رابا میوه ها و مواد غذایی خون ساز جبران کنید.

میوه های خون ساز عبارتند از: چغندرقند و هویج، چغندر طبق معمول برای بیماران آنمی «کم خون» توصیه میشود .طبق مطالعات انجام شده، مصرف یک کاسه هویج و چغندرقند، دو بار در هفته باعث افزایش تعداد پلاکت خون میشود.

 

کشمش

کشمش دارای آهن فراوان اسـت کـه برای رشد گلبول های قرمز و پلاکت خون بسیار مهم اسـت. اختلال ترومبوسیتوپنی یا تعداد پلاکت های کم و کم خونی، ناشی از کمبود آهن رخ می‌دهد. بنابر این، شـما میتوانید در رژیم غذایی خود ازکشمش استفاده کنید تا سطوح آهن بدن متعادل شود.

 

انار

انار از مشهور ترین میوه های خون ساز اسـت کـه حاوی آهن بالایی اسـت. انار باعث خونرسانی بـه بدن شده و کم خونی را برطرف میکند.

 

سیب

سیب در جذب آهن بـه بدن کمک میکند. برای تعادل آهن هرروز سیب میل کنید.

 

آلو

این میوه یکی از میوه های مناسب برای درمان کم خونی اسـت زیرا سرشار از آهن بوده و مصرف روزانه آلو میتواند مشکل کم خونی را برطرف کند.

 

موز

موز یکی از میوه های بسیار مفید برای بدن اسـت کـه حاوی اسید فولیک اسـت و اسید فولیک برای ساخت گلبول های خون موثر اسـت. روزی یک شماره موز مصرف کنید.

 

زردآلو

زردآلو هم یکی از میوه های خون ساز و حاوی آهن اسـت. شـما میتوانید این میوه را هنگام صبحانه میل کنید.

 

پرتقال

اکثر میوه ها مانند پرتقال، حاوی ویتامین سی فراوانی هستند کـه باعث حفظ سطح آهن بدن و از بین بردن کم خونی می‌شود.

 

تنقلات خون ساز

شـما می‌توانید برای رفع کم خونی و یا افزایش خون رسانی از برخی تنقلات در طی روز استفاده کنید از جمله، کنجد و فندق کـه باعث افزایش خون رسانی شده و میزان آهن رابه سطح مطلوبی می‌رساند.

کنجد می‌تواند نقش زیادی در جذب آهن داشته باشد. بنابر این ، مصرف روزانه کنجد برای هر فردی توصیه می‌شود. یکیدیگر از تنقلات خونساز، تخم کدوحلوایی اسـت کـه کمبود آهن را جبران می‌کند.

 

آیا پسته خون ساز است؟

آجیل های خون ساز از منابع مورد علاقه و تغذیه ای افراد اسـت. آجیل دارای مزایای متعددی سلامتی از جمله کاهش کلسترول، سلامت قلب ، بازرسی وزن و حتی کاهش خطر سرطان اسـت. آجیل هم چنین منبع غنی آهن اسـت کـه سطح هموگلوبین را التیام می بخشد. بـه منظور خون رسانی و تنظیم سطح آهن بدن ، توصیه می‌شود انواع آجیل بـه میزان مناسب مصرف کنید.

آجیل های خون ساز عبارتند از: بادام زمینی، یکی از آجیل های غنی از پروتئین اسـت جزو خون سازترین مواد غذایی اسـت. بادام زمینی، هم چنین دارای کلسیم و آهن اسـت. هم چنین حاوی مس، ویتامین B1، B2 و E و روی اسـت. هضم بادام زمینی کمی مشکل اسـت بنابر این، آن رابه مدت یک شب در آب بگذارید، تا هضم آن راحت تر شود.

قندها، منبع غنی آهن، کلسیم، منیزیم، روی، اسید فولیک، ویتامین E و امگا ۳ و ۶ چربی ضروری هستند. بنابر این تمام آجیل های با قند ساده برای خون رسانی بسیار مفید هستند. بـه این ترتیب، می‌توانید از آهن موجود در آجیل لذت ببرید.

گردو برای سلامتی بسیار مفید اسـت زیرا با اسیدهای چرب امگا ۳، ۶ و ۹ بسته بندی می‌شود. گردو، حاوی مقدار زیادی آهن اسـت. در صورتی کـه دچار کم خونی شده اید، می‌توانید گردو مصرف کنید تا سطح هموگلوبین شـما التیام پیدا کند. بهتر اسـت گردو رابه صورت خام مصرف کنید زیرا گردوی خام حاوی آهن بیشتری اسـت.

پسته، یکی از مهم‌ترین آجیل ها اسـت زیرا غنی از آنتی اکسیدان گاما توکوفرول، آهن و پتاسیم و ویتامین B6 اسـت. مصرف پسته تازه برای التیام هموگلوبین بسیار مفید اسـت شـما می‌توانید بدون هیچگونه نگرانی در مصرف کالری بسیار زیاد، پسته مصرف کنید. زیرا کالری پسته زیاد بالا نیست.

 

کم خونی چیست و چه علائمی دارد؟

کم خونی یک وضعیتی است که در آن میزان RBC یا هموگلوبین پایین تر از حد طبیعی می باشد، RBC ها کمکی برای انتقال اکسیژن به تمام قسمت های بدن هستند و هموگلوبین، یک پروتئین غنی از آهن در RBC است که رنگ قرمز را به سلول های خونی می دهد. همچنین کمک می کند تا اکسیژن بماند، با عفونت مبارزه می کند و از بروز خونریزی جلوگیری می کند.کم خونی باعث کم شدن اکسیژن در قسمت های مختلف بدن می شود .

علائم و نشانه های کم خونی :

  • خستگی
  • ضعف
  • پوست رنگپریده
  • تنگی نفس
  • دست ها و پاهای سرد
  • سردرد
  • سرگیجه
  • درد قفسه سینه
  • ریزش مو
  • ضربان قلب نامنظم
  • کاهش استقامت
  • دشواری در تمرکز

دلایل کم خونی :

کاهش RBC یا هموگلوبین می تواند به یکی از سه علت زیر باشد:

بدن شما RBC کافی را تولید نمی کند.

ا RBC ها توسط بدن شما تخریب می شوند.

از دست رفتن خون به علت قاعدگی، آسیب، یا سایر علل خونریزی.

بسته به علت، کم خونی می تواند به انواع زیر تقسیم شود:


منبع

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *