بازتاب گهر تشکیل و ثبت رسمی صندوق مرکبات کشور با محوریت مازندران - بازتاب گهر

با توجه به آنکه سالانه ما شاهد وقوع حوادث غیرمترقبه از جمله تگرگ و سیل و سرمازدگی هستیم این امر منجر به ایجاد خسارت به محصولات کشاورزی و دلزدگی فعالان این بخش می شود بنابراین دولت موظف است تا با برقراری بیمه ای کشاورزی و ایجاد صندوق مرکبات کشور و ارایه اعتبارات تا حدی از تبعات بوجود آمده در عرصه کشاورزی بکاهد.

 پاییز بود و داشت آخرین روزهایش را تجربه می‌کرد که سرمای سخت دوم آذرماه، به همراه بارش سنگین برف، مرکبات مازندران را از گردونه بازار خارج کرد.
کشاورزان پس از طوفان و باد باز هم سرمایی سخت را تجربه کردند. کشاورز ماند و انبوهی از خسارت‌ها. دولت در همان روزهای نخست اعتبارات خوبی برای جبران خسارت ها در نظر گرفت.
نخستین مرحله از پرداخت خسارت به باغداران مازندرانی در روزهای پایانی سال ۹۵ انجام شد و پس از کش و قوس با بانک کشاورزی، در روزهای اخیر در اردیبهشت ۹۵ نیز بخش دوم خسارت ها و عمل  به وعده دولت صورت گرفته است اما…
محمدرضا شعبانی رئیس اتحادیه باغداران مازندران  اظهار می‌کند: با توجه به اینکه خسارتی که فصل زمستان سال گذشته به باغداران مازندرانی وارد شد بسیار سنگین بود، دولت توان پرداخت تمامی خسارت را به باغداران ندارد.
وی با اشاره به اینکه باغداران رضایت نسبی از پرداخت خسارت دارند، خاطرنشان می کند: طلبکاری باغداران برای تامین مرکبات به صنایع تبدیلی و تنظیم بازار هنوز پرداخت نشده است که در حال پیگیری برای پرداخت آن هستیم.
رئیس اتحادیه باغداران مازندران تصریح می‌کند: وعده‌ای برای دریافت ۱۰۰ میلیارد تومان اعتبار به باغداران داده شده است که اگر این وعده عملی شود می‌توانیم بخش زیادی از خسارت های باغداران را پرداخت کنیم.
شعبانی یادآور می شود: این خواسته از دولت وجود دارد که حمایت های لازم را درخصوص احیای باغ مرکبات برای کشاورزان در نظر داشته باشند.
وی با بیان اینکه پرداخت مبالغی که به باغداران اختصاص داده شد بنابر توان دولت بود، اظهار می کند: بودجه‌ای که دولت درنظر گرفت میان باغداران تقسیم شد و به هر باغدار مبلغی اختصاص پیدا کرد. باتوجه به نظر کارشناسان برای هر هکتار باغ ۵ تن میوه خسارت دیده برآورد شده است که برای این مقدار بین ۳۰ تا ۴۵ میلیارد تومان تعیین خسارت شده که باید دولت این مبلغ را پرداخت کند.
شعبانی تصریح می کند: از سوی سازمان برنامه و بودجه کشور مبلغ ۳۰ میلیارد تومان برای خسارت باغات مرکبات در مازندران پرداخت شده که البته این میزان بسیار ناچیز است. این مبلغ هیچ مشکلی از باغداران برطرف نکرده است، باید صندوقی به عنوان صندوق مرکبات کشور تشکیل می‌شد و به صورت متمرکز بودجه‌ها به این صندوق واریز و سود آن به کشاورزان اعطا می‌شد.
رئیس اتحادیه باغداران مازندران ادامه می دهد: باتوجه به اینکه زمان تصمیم گیری محدود بوده است، دولت سریعترین تصمیم را گرفته تا موجب تسکین درد کشاورزان و باغداران باشد.
شعبانی خواستار تخصیص اعتبار مرحله دوم به صندوق مرکبات و کیوی استان مازندران شده  و می افزاید: از دولت می‌خواهیم که در این مرحله مبلغ ۵۰ میلیارد تومان را به صندوق مرکبات کیوی مازندران اختصاص دهد و با سرمایه‌گذاری در این صندوق بتوانیم عملکرد خوبی را داشته باشیم.
وی با اشاره به بیمه نشدن باغ‌های مرکبات مازندران، گفت: باتوجه به حجم سنگین خسارت‌هایی که هر ساله به باغداران وارد می‌شود و همچنین کمبود منابع مالی در بیمه‌ها نمی‌توان از بیمه‌ها انتظار پرداخت تمام خسارت‌ها را داشت.
رئیس اتحادیه باغداران مازندران با اشاره به اینکه حمایت دولت از بیمه ها ضروری است، خاطرنشان می کند: عدم پایبندی بیمه‌ها به تعهدات خود موجب دلسرد شدن کشاورزان از بیمه کردن مزارع خود شده است و لازم است که بیمه های کشاورزی در عمل به تعهدات خود تجدید نظر کنند. وی در پاسخ به سوال ایسنا با تایید اینکه در یک تصمیم گیری سریع و با توجه به اینکه پیشنهاد شده بود اعتبار اختصاص یافته به خسارت کشاورزان خرد نشده و در صندوقی تجمیع شود، می گوید: این میزان رقم بسیار بالایی بود که می توانست به صندوق بیمه و یا صندوق دیگری برای حمایت از کشاورزان واریز شده و مشکلات آینده این بخش را حل کند، اما توزیع سرانه این اعتبار موجب خرد شدن این پول ها شد به طوری که به هر باغداران ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان خسارت داده شده است.
شعبانی می افزاید: مسلما در برابر خسارت ده ها میلیونی باغداران این رقم بسیار ناچیز بود و دردی از باغدار جبران نکرده است، به همین دلیل کشاورزان از رقم های پرداخت شده ناراضی هستند.
وی تاکید می کند: ریسک کشاورزی در استان هایی مانند مازندران در بخش برنج و مرکبات بالا است، بیمه ها اقبالی به افزایش سقف بیمه ای ندارند اما می توان از صندوق های حمایتی در این زمینه استفاده کرد تا خسارت های فصلی کشاورزان و باغداران جبران شود که در موضوع اخیر متاسفانه مسئولان استان مازندران از این پیشنهاد استقبال نکردند.

پرداخت تسهیلات و کمک های بلاعوض به کشاورزان خسارت دیده از دولت گذشته تا کنون قرار بود مرهمی بر زخم های باغداران و کشاورزان باشد اما  از سال ۸۶ که نخستین برف سنگین و قطعی گاز  خسارت زیادی به بخش کشاورزی وارد کرد، هنوز راه جبرانی برای آن اندیشیده نشده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی مازندران اما در گفت وگو با ایسنا درباره کمک های دولت به خسارت باغداران مازندرانی می گوید: دولت در دو بخش کمک های بلاعوض و تسهیلات به کمک خسارت باغداران آمل، در مرحله نخست با اعتبار ۳۰ میلیارد تومانی که در اختیار استان گذاشته شد، قرا ربود مرکبات یخ زده را در باغات از قرار کیلویی ۳۵۰تومان خریداری کنیم اما به دلیل کمبود اعتبار هر کیلویی ۲۲۰ تومان حریداری شد، در مرحله دوم نیز نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و معاون رئیس جمهور تعهد پرداخت ۵۰میلیارد تومانی داده اند که با تامین آن بخش دیگری از خسارت ها پرداخت می شود.
دلاور حیدرپور با اشاره به اینکه عدم واریز بخشی از خسارت ها به دلیل ناقص بودن شماره حساب تعدادی از کشاورزان بوده است اما تقریبا ۳۰میلیارد تومان اعتبار برای ۱۴۰هزار تن پرداخت یخ زده خریداری شده از کشاورزان پرداخت شده است اما اگر قرار بود ۳۵۰تومان خریداری کنیم باید ۴۵میلیارد تومان پرداخت می کردیم که در توان نبود.
وی ادامه می دهد: بخشی از مرکبات باغداران مازندرانی را نیز به صورت تضمینی خریداری کردیم و در کارخانه های آبگیری توزیع و در این بخش نیز ۷۰درصت پرداخت ها صورت گرفته است و مابقی نیز  پرداخت می شود، در بخش دیگر ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار تسهیلاتی به سود ۱۰ درصد به کشاورزان تعلق گرفت.
حیدرپور با بیان اینکه بانک مرکزی در ابتدا اجازه پرداخت تسهیلات به کشاورزان را نداد و پس از پیگیری‌های فراوان دستورالعمل آن ابلاغ شده و به استانداری رسید، یادآور می شود: در حال حاضر خوشبختانه مشکلات باغداران حل شده است و به شهرستان‌ها نیز ابلاغ شد.
وی می گوید: ستاد مدیریت بحران مازندران دستورالعمل هزار میلیارد تومان خسارت وارد شده به دام و طیور و گلخانه را تصویب کرد و در هر شهرستانی با توجه به ستاد بحران آن صورت جلسه شد اما در مجموع تفاوت زیادی وجود ندارد.
رئیس جهاد کشاورزی استان مازندران با بیان اینکه بیش از ۵ تن مرکبات در هر باغ خریداری شد، عنوان می کند: برخی از درختان آسیب دیدند به طوری که آنها را قطع کردند و در جلسه‌ای مصوب شد که در قالب پرداخت تسهیلات به خسارت دیدگان تمامی خسارت‌ها جبران شود.
حیدرپور با بیان اینکه بیمه کشاورزی را برای هنگام بحران قرار دادند تا کشاورز محصولات خود را بیمه کنند و در هنگام بلایای طبیعی جبران شود اما بیمه نیز خود مشکلاتی دارد، می افزاید: کمبود نقدینگی، عدم پرداخت به موقع خسارت‌ها موجب شده کشاورزان به بیمه دلزده شوند.
حیدرپور با بیان اینکه از لحاظ کارشناسی می شد به کشاورزان پیشنهاد داد به جای پرداخت پول خسارت در صندوقی به نام اشان سرمایه گذاری شود اما با جمعیتی قریب به ۵۰هزار نفر روبه رو بودیم، می افزاید: صندق بیمه بودجه مصوب سالانه دارد که بر اساس آن باید پرداخت صورت گیرد؛ هر چند تخصیص نیز داده نشد اما شکل اصولی این بود که پول توزیع شود.
وی با اشاره به اینکه به جای پرداخت خسارت به شکل نقدی، این مبالغ اگر در صندوق سرمایه جمع‌آوری می‌شد می‌توانست حالت زاینده داشته باشد، تصریح می کند: این اعتبار پرداخت خسارت اگر در صندوق سرمایه قرار داده می‌شد می‌توانستیم به جمعیت بیشتر پرداخت کنیم و همچنین کشاورزان با رقم بالاتری در سال‌های آینده از آن استفاده می کردند.
حیدرپور گفت: باید صندوق مرکبات کشور با محوریت مازندران تشکیل و به شکل رسمی ثبت شود که بیش از ۵۰ درصد سهام برای تولید کنندگان است و دولت نیز می‌تواند در این زمینه حمایت کند.

به این پست امتیاز دهید.
بازدید : 94 views بار دسته بندی : اقتصادی تاريخ : 4 جولای 2021 به اشتراک بگذارید :
دیدگاه کاربران
    • دیدگاه ارسال شده توسط شما ، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
    • دیدگاهی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با مطلب باشد منتشر نخواهد شد.