- معاون برکنارشده به قدرت بازگشت!
- اعظم محمدینیا و مرتضی محمودوند از پیروزی بازماندند!
- پیروزی متوالی علاءالدین بروجردی از سال 79 تاکنون
به گزارش بازتاب گهر؛ به نقل از کانال خبری چکیده، تحلیل کلی انتخابات در استان لرستان به شرح زیر می باشد:
- معاون برکنارشده به قدرت بازگشت!
- اعظم محمدینیا و مرتضی محمودوند از پیروزی بازماندند!
- پیروزی متوالی علاءالدین بروجردی از سال 79 تاکنون
وزن فراکسیون مورد حمایت اصلاحطلبان در مجلس دهم با توجه به ارزیابی از کل کشور
بالاخره رقابت سنگین دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در استان لرستان پایان یافت و نتایج چنین رقم خورد:
الف) در حوزه انتخابیه دورود و ازنا مجید کیانپور پیروز میدان شد. وی همان ماههای نخستینی که هوشنگ بازوند استاندار لرستان شد از طرف وی بهعنوان معاون عمرانی استاندار منصوب شد. اما پس از چند ماه برکنار شد و به جای وی محمد اصلانی بهعنوان معاون عمرانی استاندار منصوب شد.
در همان ایام پس از برکناری کیانپور اخباری غیررسمی در جامعه منتشر شد مبنی بر اینکه یکی از دلایل برکناری کیانپور اختلافاتی بر سر ساخت زیرگذر خیابان بهارستان خرمآباد بوده است و البته شاید دلایل دیگر.
حالا کیانپور بهعنوان نماینده دورود و ازنا به قدرت سیاسی بازمیگردد. دیگر کاندیدای این حوزه یعنی حسین گودرزی که هم مورد حمایت اصولگرایان و هم مورد حمایت اصلاحطلبان بود در این رقابتها پیروز نشد. نماینده فعلی دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی عباس قائدرحمت است که جای خود را به مجید کیانپور خواهد داد.
ب) در حوزه انتخابیه خرمآباد و دورهچگنی همانگونه که قبلاً هم پیشبینی میشد محمد بیرانوندی دارای گرایش سیاسی اصلاحطلبی، بهعنوان پیروز قاطع رقابتهای انتخابات مجلس به پارلمان راه یافت. اما گزینهی دوم اصلاحطلبان در این حوزه رأی نیاورد. گزینهی دوم اصلاحطلبان در مورد فهرست امید که میز استان لرستان در شورای سیاستگذاری اصلاحطلبان کشور معرفی کرده بود مرتضی محمودوند بود.
اما بخش دیگری از اصلاحطلبان در مورد گزینه دوم هوادار اعظم محمدینیا بودند. همین خود مانع اجماع کامل اصلاحطلبان حوزه انتخابیه خرمآباد و دورهچگنی در مورد حمایت کامل از گزینه دوم شد. آمدن فائزه هاشمیرفسنجانی و صادق زیباکلام به مرکز استان و سخنرانی به نفع فهرست امید نیز در نهایت نتوانست باعث پیروزی گزینهی دوم مدنظر این فهرست شود. ضمن آنکه اعظم محمدینیا نیز از پیروزی بازماند و به نظر میرسد عدم اجماع در بین اصلاحطلبان در زمینهی حمایت کامل و همهجانبه از گزینه دوم یکی از عوامل شکست انتخاباتی اصلاحطلبان است. همان عدم اجماعی که در سال 84 و در بین اصلاحطلبان در عرصهی انتخابات ریاستجمهوری نیز رقم خورد.
مهم است گفته شود که نمیشود فقط یک عامل را برجسته کرد؛ بلکه در تحلیل پدیدههای سیاسی و اجتماعی بایستی نگاه همهجانبه داشت و همه (نه فقط یک علت) دلایل شکست انتخاباتی در مورد گزینه دوم را به صورت کامل آسیبشناسی کرد که مجالش فعلاً در این مقال نیست و در آینده به آن پرداخته میشود. برای نمونه مقولهی تک رأی نیز از متغیرهایی است که مهم است؛ زیرا تک رأیها فارغ از دو گزینهای و به صورت تک گزینهای، رأی میدهند.
در حوزه انتخابیه خرمآباد و دورهچگنی محمدرضا ملکشاهیراد توانست پیروز میدان شود و به این ترتیب محمد بیرانوندی مشهور به صیدمحمدخان و محمدرضا ملکشاهیراد به عنوان منتخبان مردم، در این رقابتها انتخاب شدند. شاید پس از علاءالدین بروجردی که یک پای ثابت رقابت انتخابات مجلس در حوزه انتخابیه بروجرد است محمدرضا ملکشاهیراد نیز توانسته است هر دوره خود را بهعنوان یک رقیب جدی مطرح کند. وی در دوران مجلس هشتم نیز نماینده حوزه انتخابیه خرمآباد و دورهچگنی در مجلس بود و از نظر مختصات سیاسی دارای گرایش سیاسی اصولگرایی است. او در دور نهم رقابتها به دور دوم انتخابات رفت اما از آقامحمدی شکست خورد. به این ترتیب یک اصلاحطلب و یک اصولگرا پیروز رقابت انتخابات در حوزه انتخابیه خرمآباد و دورهچگنی شدند. جالب این است پیروز شدهها هر دو از نیروهای حزبی و شناسنامهدار جریان سیاسی خویش هستند؛ محمد بیرانوندی عضو حزب اصلاحطلب ندای ایرانیان است و محمدرضا ملکشاهیراد نیز عضو تشکل اصولگرای جمعیت مؤتلفه.
نمایندگان فعلی حوزه انتخابیه خرمآباد و دورهچگنی ایرج عبدی و ابراهیم آقامحمدی هستند و به این ترتیب در این حوزه تغییرات کامل رخ میدهد و محمد بیرانوندی و محمدرضا ملکشاهيراد پیروز رقابتها شدند.
پ)در حوزه انتخابیه بروجرد، علاءالدین بروجردی که از سال 79 و با شروع دوران کاری مجلس ششم نماینده بوده است در این دور نیز توانست پیروز شود. با احتساب این پیروزی وی پنجمین بار متوالی است که نماینده حوزه انتخابیه بروجرد در مجلس است. چنانچه گفته شد بروجردی از سال 79 تاکنون نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی است. این چنین پشت سر هم و بهصورت متوالی و پنج بار نماینده شدن در استان ما بیسابقه است. بروجردی از نظر گرایش سیاسی اصولگرای میانهروست. عباس گودرزی نیز دیگر پیروز این میدان بوده است. هادی مقدسی و فاطمه مقصودی نیز در این رقابتها شکست خوردند. درحال حاضر علاءالدین بروجردی و بهرام بیرانوند نمایندگان بروجرد در مجلس هستند و به این ترتیب بروجردی همچنان در منصب نمایندگی خویش میماند اما بهرام بیرانوند جای خود را به عباس گودرزی خواهد داد. عباس گودرزی هم چون بروجردی اصولگراست و در نتیجه در حوزه انتخابیه بروجرد به صورت کامل اصولگرایان پیروز انتخابات شدند.
استان لرستان در مجلس شورای اسلامی 9 کرسی دارد. تعداد چهار نماینده در دور اول انتخابات به مجلس راه یافتند و در دور دوم نیز تکلیف پنج کرسی باقیمانده مشخص شد.
ارزیابی در کل کشور
در مرحلهی دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی تکلیف 68 کرسی نیز برای مجلس دهم مشخص شد و گرچه هنوز گرایش سیاسی مجلس دهم به صورت کامل منتشر نشده است اما میتوان گفت در مجموع و در کل کشور در مجلس دهم فراکسیون حامی اصلاحطلبان، وزنهای اثرگذار در مجلس دهم خواهد بود.
انتهای پیام/